Corall.se

I en marknadsföringsvärld

Ny VD?

Ny VD? Det är många som söker efter ny eller tillfällig VD som kan hjälpa upp ett företag i kris, eller upprätthålla ett redan framgångsrikt sådant. Det gäller att vara noggrann som företag att välja rätt bara, något som underlättas av experthjälp.

företagskvinna möte affärsmöteI Folkbladet kan vi läsa om hur Norrmejerier får en tillfällig VD, när den nuvarande chefen Bo Rasmussen tackar för sig i företaget. Många som får en post som tillfällig VD kommer från liknande och framgångsrika bakgrunder. Kanske har denna person jobbat med att styra upp ett företag förut och lyckats eller kanske har den tillförordnade VD:n jobbat med liknande arbete och i en liknande post på ett konkurrentföretag – och känner branschen väl.

Att ta experthjälp är smart

Hur det än må vara är det viktigt att man tar möjligheten till att få en konsult-VD under ett per månader på allvar. Det finns rekryteringsfirmor speciellt inriktade på att just fixa sådana ”interimlösningar”, och det kan visa sig bli en nystart för ett företag på dekis. Forte Executives interim management är ett val som finns på denna ganska nya karta. Att anlita ett företag som har gjort det till sin nische att hjälpa andra företag med rekrytering till styrelser och ledningsgrupper är ett bra första steg, deras tjänster är oftast förfinade och innehåller expertis på området – ett område som inte är helt lätt. Personlig rådgivning, stora nätverk samt hög grad av service är nyckelord att titta efter.

Andra stora företag som sökt ny VD nyligen är Nordea, där meningsskiljaktigheter fått den tidigare chefen att söka sig bort och företaget likaså. Absolut Vodka är ett annat stort svenskt företag med ett oerhört starkt och välkänt varumärke, som sökt och precis fångat en ny VD.

Som ny på högsta posten i ett företag finns det ett antal saker att ta hänsyn till:

  • Ha stor respekt för de medarbetare som byggt upp företaget
  • Förändra inte något bara för att du vill sätta din egen prägel på saker
  • Sätt dig in i företaget på både djupet och bredden
  • Det handlar mycket om att ta vara på relationer och människor i företaget
  • Var lyhörd och anpassa dig till den föränderliga världen
  • Lyssna till konsumenternas behov
  • Se på omvärlden och utvecklingen på marknaden
  • Bli involverad i ditt nya arbete