Corall.se

I en marknadsföringsvärld

Att köpa ett befintligt företag

företagsmän förhandlarMånga väljer idag att starta upp ett eget företag, man vill ha en egen affärsidé som man sedan får utveckla. Dock kan det vara en investering för dem mer rutinerade företagare att köpa upp företag som är till salu av olika anledningar. En vanlig missuppfattning är att det går dåligt för företaget och att man säljer iväg det för att klara ut problemen, detta är självklart ett scenario men definitivt inte hela historian.

Att köpa ett befintligt företag kan helt enkelt vara en fråga om att företaget anser sig kommit så långt som deras mål var satt för och att det nu är dags att gå vidare. Det finns många sådana exempel på försäljningar när företaget når sin topp och också är värd som mest, Skype köptes bland annat upp av Microsoft när de hade stora skulder men ändå innehade en stor popularitet. Slutsumman för försäljningen gick på 53 miljarder, en helt otrolig summa som man får räkna med när det gäller affärer av jättar.

Att köpa företag, en process

Det finns en hel del att tänka på och en del processer att gå igenom vid köp av ett företag. Följ checklistan för att göra en så grundlig affär som möjligt:

  1. 1. Det första som måste göras vid ett köp av företag är en analys av dess verksamhet. Se till att ha så mycket bakgrundskoll om företaget som möjligt, det skall inte finnas några som helst överraskningar efter det aktuella köpet.
  2. 2. Värderingen måste göras, det kan vara så att företaget är värt mindre än vad företagets nuvarande styrelse tror och då är det viktigt att få fram den aktuella värderingen så att det blir ett rättvist pris. Tanken är inte att man ska gå back i en sådan investering.
  3. 3. När det är dags att förhandla och försäljningen skall gå igenom är det bra att ta hjälp från en extern aktör som kan hjälpa att medla vid eventuella konflikter.
  4. 4. Gör upp en plan innan försäljningen helt går igenom om vad era mål och planer är, vad kommer att hända med dem befintliga anställda, vad kommer att förändras, etcetera.
  5. 5. Innan och direkt efter att försäljningen är klar skall företagets anställda informeras om framtida planer, det är viktigt att de får känna sig som en del av processen.

Se till att ha koll på allting och anser ni det bli för problematiskt att sköta försäljningen själv så ta kontakt med ett externt företag som hjälper er med corporate finance. Läs mer om corporate finance och få hjälp av ett professionellt företag som PwC vid försäljning eller köp av ett nytt företag.